Ziele angielskie

Ziele angielskie – właściwości i zastosowanie

Posiada bogate właściwości lecznicze oraz kuchenne, jednak przez wiele lat nie był akceptowany jako lekarstwo. Dopiero w ostatnich czasach wykazano szereg jego właściwości leczniczych.

ziele angielskie

Jak można wykorzystać ziele angielskie w lecznictwie

Ziele angielskie posiada słodko ostry smak i aromat. W zapachu przypomina goździki, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Często nazywane jest nawet pachnącym pieprzem. Doskonale wpływa na problemy trawienne pobudzając narządy do pracy. Zwiększa również produkcję żółci. Posiada również właściwości odkażające i znieczulające dlatego doskonale leczy ból gardła, przy anginie. Działa jednocześnie antybakteryjnie i przeciwbólowo. Spożywany w małych ilościach działa pobudzająco na organizm. jednak należy mieć na uwadze aby nie przedawkować tej cudownej przyprawy.


Ziele angielskie jest bogate w witaminę B, beta karoten oraz eugenol i wiele olejków eterycznych


Regularnie zażywane działa wiatropędnie oraz rozgrzewająco. Rozszerza naczynia krwionośne  usprawniając krążenie oraz pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zaleca się szczególne zażywanie go podczas choroby. Napar regularnie zażywany pomaga przy przemęczeniu i fizycznym wyczerpaniu organizmu. Przy bólach stawów i reumatyzmie dodaje się napar z ziela angielskiego do kąpieli. Seria takich kąpieli działa przeciwbólowo i poprawia stan stawów. Małym dzieciom podawany aby wyleczyć kolki. ziele angielskie

W ostatnich czasach ziele angielskie zaczęto wykorzystywać nawet w przemyśle farmakologicznym i kosmetycznym. Wykazuje on niezwykle nawilżające oraz pomaga zachować wodę w naskórku. Pozwala zlikwidować opuchliznę pod oczami i przywrócić blask zmęczonej skórze. Regularnie stosowany spłyca zmarszczki. Wchodzi w skład kremów i toników to twarzy. Można również samodzielnie przyrządzić taką maseczkę. Mieszamy łyżeczkę świeżo zmielonego ziela angielskiego i mieszamy z miodem. Taką mieszankę nakładamy na 15 minut na twarz.

Jak wykorzystać ziele angielskie w kuchni

Ziele angielskie doskonale pasuje jako przyprawa do zup, sosów, dań mięsnych oraz marynatach. Nadaje się również do grzanego wina ponieważ ma posmak korzenny. Można nim doprawiać kiszonki oraz wszelkiego rodzaju ryby głównie w galarecie. Nadaje wyjątkowy smak wielu ciastom w szczególności pasuje do piernika.