Tymianek

Tymianek – właściwości i zastosowanie

Jest wykorzystywany w lecznictwie, kosmetyce oraz kuchni. Był używany już w starożytnej Grecji. Został uznany za symbol odwagi i siły. W starożytnym Egipcie był wykorzystywany do balsamowania zwłok. W dzisiejszych czasach już nikt nie używa go do takich rzeczy. Jakie zastosowanie ma tymianek w kuchni - przepisy kulinarne

 Tymianek i jego lecznicze właściwości

Posiada silne właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Napary z tymianku zalecane są przy przeziębieniu oraz kaszlu, ponieważ działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Dodatkowo rozrzedzają zalegająca wydzielinę w oskrzelach i pomagają w jej usunięciu. Tymianek eliminuje wszystkie chorobotwórcze drobnoustroje, również te odporne na antybiotyki jednak w jago spożyciu należy mieć umiar, ponieważ w zbyt dużych dawkach działa jak trucizna.

Jest stosowany do płukania gardła i jamy ustnej, przez co odkaża jamę ustna i wzmacnia żeby jednocześnie zapobiegając rozwojowi bakterii. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych co wpływa na polepszenie trawienie oraz lepsza perystaltykę jelit.  Zwiększa apetyt i reguluje nadmierną fermentacje w jelitach. Regularnie zażywana zapobiega wzdęciom oraz uczuciu ciężkości po jedzeniu. Obniża ciśnienie krwi oraz posiada właściwości relaksacyjne dlatego warto dodawać wywar z tymianku do kąpieli.

Wykazuje działanie przeciwzapalne dlatego stosowany jest w kąpielach i różnych okładach. Można robić z niego maseczki przy cerze trądzikowej i łojotokowej. Wcierany w skórę głowy zapobiega wypadaniu włosów.


Jest bogaty w witaminę C, garbniki, flawonoidy, jak również sole mineralne takie jak potas, fosfor, mangan i wapń. Posiada duże ilości witaminy K


Tymianek doskonale sprawdza się w płukankach do włosów przetłuszczających oraz doskonale zwalcza łupież. Stosowany systematycznie poprawia kondycje włosów.moje gotowanie - tymianek w kuchni

Jak wykorzystać tymianek w kuchni

Jest wykorzystywany głównie w kuchni francuskiej. Możemy go wykorzystać w postaci świeżych liści lub zmielonego proszku. Posiada gorzki smak i bardzo intensywny aromat dlatego należy stosować go z umiarem.

Poprawia smak dań mięsnych, sosów oraz pasztetów. Dodaje się go do kiszenia i marynowania potraw.  Doskonale komponuje się z warzywami strączkowymi oraz kapustą, która ma właściwości wzdymające. Doprawiając nim ryby pozbędziemy się charakterystycznego morskiego zapachu.